Cavia

caviaWetenschapelijke naam: Cavia porcellus
Nederlandse naam: Cavia

Cavia’s komen van oorsprong uit Zuid-Amerika, waar ze in grote groepen (kolonies) leven. Lang voor de ontdekking van Amerika hielden de Inca’s cavia’s als huisdier voor hun huid, bont en vlees. Guinees Biggetje is de goede Nederlandse benaming voor de cavia. Dit komt omdat de Hollanders eind 16e eeuw voor het eerst cavia’s meenamen vanuit Guinee in Afrika. De cavia’s moeten daar vanuit Amerika eerst aangekomen zijn.

In tegenstelling tot konijnen is er bij cavia’s sprake van één ras, maar wel met verschillende haarvormen, zoals: gladharig, ruw of borstelhaar, langharig, Engels en Amerikaans gekruind enz. en kleurvormen zoals: driekleur, zwart, rood, beige, wit, goudagouti, zilveragouti enz.

Een mannetjescavia noemt men een beertje en een vrouwtjes cavia een zeugje. De draagtijd van een cavia is tussen de 67 en 70 dagen. Het zeugje heeft twee tepels en krijgt gemiddeld twee tot drie jongen. De jongen moeten na ongeveer 5 weken apart gezet worden (spenen) omdat ze al na een week of 6 geslachtsrijp zijn.