Dwerggeit

dwerggeitWetenschappelijke naam: Capridae hircus
Nederlandse naam: Dwerggeit

De Dwerggeit komt van oorsprong uit Afrika. Daar zagen ze er lomp en dik uit omdat ze daar voor consumptie werden gehouden. Rond 1960 werden ze naar Nederland gehaald en zijn ze via een bewust fokbeleid de dieren geworden die het nu zijn; kleine, smalle en bewegelijke dieren. De dwerggeit is een populair ras dat gehouden wordt door veel enthousiaste liefhebbers. Het is een alert en vriendelijk ras dat gemakkelijk te houden is.

De schofthoogte van een volwassen geit (vrouwelijk dier) bedraagt 45 tot 55 cm en van een bok (mannelijk dier) 50 tot 60 cm. De geiten hebben een lichter beendergestel dan bokken. Dwerggeiten komen in veel verschillende kleuren voor waaronder zwart, wit, bont, reebruin, black and tan en schimmel en het zijn echte kudde dieren.

De vrouwtjes zijn het hele jaar door vruchtbaar. Na een draagtijd van vijf maanden krijgt een geit één jong. De volgende keren dat een dwerggeit bevalt, krijgt ze meestal twee jongen. Dwerggeiten kunnen een leeftijd van 15 tot 20 jaar bereiken.