Ouessantschaap

OuessantschaapWetenschappelijke naam: Ovis aries
Nederlandse naam: Ouessantschaap

Dit schaap komt oorspronkelijk van het eiland Ouessant, voor de westkust van Bretagne. Het is een van de kleinste schapenrassen ter wereld. De dwergvorm is ontstaan doordat ze generaties lang onder zeer karige omstandigheden hebben geleefd. Rond 1920 was het ras bijna uitgestorven, maar door de inzet van o.a. kasteelheren op het vaste land werd dit voorkomen.

Volwassen ooien (vrouwelijk dier) wegen ca. 15 kg en hebben een schofthoogte van maximaal 46 cm. Volwassen rammen (mannelijk dier) wegen ca. 20 kg met een schofthoogte van maximaal 49 cm. De meest voorkomende kleur is zwart, maar er zijn ook bruine (karamel) en witte Ouessanten. De vacht weegt ca. 10% van het levende gewicht. De Ouessant heeft daarmee relatief een van de hoogste wolopbrengsten van alle schapenrassen.

Het bronstseizoen is kort en loopt van oktober tot januari. De draagtijd is 5 maanden min 5 dagen. De Ouessant is nog een heel natuurlijk ras. Dit komt onder andere tot uiting bij het lammeren (de geboorte) die ze vrijwel altijd zonder hulp van mensen doen. Ook krijgen Ouessantschapen bijna altijd maar één lam en dan nog pas vanaf het tweede levensjaar van de ooien.